Education Nepal Bygger jordbävningssäkert i Nepal

Ur ett gymnasieprojekt växte Education Nepal fram. Det blev till en organisation med målsättning att bygga en skola i Nepal som klarar av jordbävningar. I processen utbildas lokalbefolkningen i byggtekniken och hela samhället blir vinnare.

 

En av initiativtagarna är Nicole Ruda som nu är ordförande i Education Nepal.

– Efter vårt gymnasieprojekt ville vi hitta sätt att göra skillnad för befolkningen i den by vi haft kontakt med. Majoriteten där tillhör Dalitier-gruppen, den lägsta kasten i samhället, och efter jordbävningen 2015 så fick de väldigt lite hjälp att återuppbygga den raserade skolan. Då bestämde vi oss för att hjälpa dem bygga en ny skola.

 

Education Nepal – vägen till ett nytt liv

De samarbetar med Build up Nepal, ett företag som hjälper lokalbefolkningar att bygga upp sina byar. Detta genom att tillhandahålla utbildning och maskiner samt lär ut teknik hur man tillverkar tegelstenar och annat byggmaterial från lokala källor.

– Det samarbetet känns mycket konstruktivt. I takt med att skolan byggs så lär sig lokalbefolkningen tekniken och kan bygga egna jordbävningssäkra hus. På det sättet säkrar vi både barnens skolgång och gynnar hela samhällets fortsatta utveckling.

Att de har så stort fokus på jordbävningssäker byggteknik är för att frågan inte är om det kommer en ny jordbävning utan när.