Ska vi bli klimatbäst ihop?

Nu sätter hela världen fart! Det har blivit en kamp om att vara bäst på att minska de klimatpåverkande utsläppen.

 

Länder som nyligen bromsade klimatarbetet ser nu konkurrensfördelarna av att ligga i framkant, regioner, städer och företag likaså. Och främst i ledet står Sverige.

 

År 2045 ska Sveriges klimatpåverkan vara nettonoll – ingen alls!

 

I början av sommaren antog Sveriges riksdag världens tuffaste klimatmål. År 2030 ska vår klimatpåverkan ha minskat med 63 % jämfört med år 1990, transporternas klimatpåverkan ska ha minskat med hela 70 %. År 2045 ska Sveriges klimatpåverkan vara nettonoll – ingen alls! Målen är inte bara radikala, de är brett förankrade också – sju av riksdagens åtta partier står bakom. Det ger den trygghet man behöver för att investera i omställningen, vare sig det är industrin som ska ta fram nya produkter eller hushållet som funderar på att sätta upp solceller.

Vår chans att göra skillnad

Men varför ska just lilla Sverige vara ledande? Vår klimatpåverkan är bara 0.15 % av världens samlade; så lite att det knappt märks. ”Just därför”, svarar politikerna från vänster till höger. Vår enda chans att vara relevanta och göra skillnad är att vara så duktiga och drivande att andra tar efter, vara vägvisaren och föredömet som hela världen letar efter.

Låt oss vara ärliga: Globalt klimatledarskap tar man inte bara för att man vill hejda klimatförändringarna – fighten med alltifrån Norge och Nederländerna till Indien och Kina tar man för att den lönar sig. När alla ska ställa om, finns det pengar att tjäna i att ligga först; den som är sent ute får bara kostnaderna.

Samma logik finns på företagsnivå. Sverige har svårt att bli den största marknaden men lätt att bli den första marknaden – och det är vad som gör oss intressanta. Som en stor lastbilstillverkare säger; ”Sverige är bara vår femtonde största marknad, men när tekniken finns här först, blir det ett skyltfönster för mycket större försäljning i andra länder.”

Alla kan påverka

I ett litet land kan vi alla göra skillnad; en kommande studie från Fores visar rentav att den enskilt viktigaste faktorn som för hur framstående klimat- och hållbarhetsarbetet är, är det personliga engagemanget eller drivet. Bakom framgången finns en Anne, en Mazdak eller en Hosni som gett sig tusan på att omställningen ska skjuta fart – i företaget, kommunen, intresseorganisationen, skolan eller bostadsrättsföreningen. Långtifrån alltid är det någon ur högsta ledningen, däremot är klimatdrivet ofta en genväg dit – eftersom vi vet att klimatdriv är lönsamt.

Först kan man bli lite besviken när man inser att rationella faktorer inte är så viktiga, men sen ser man tjusningen och möjligheterna. Det är du och jag som avgör om Sverige tar klimatledarskapet eller inte. Så vad sägs: ska vi bli klimatbäst ihop?

Text: Mattias Goldmann